De socialisatie (en habituatie) van een pup is bij ons een heel belangrijk onderwerp. Wij proberen dan ook de pups zoveel mogelijk te laten zien/horen. Al eerste hebben wij graag dat er zoveel mogelijk mensen naar de pups komen kijken. Daarnaast laten wij de pups aan zoveel mogelijk dingen wennen. In de puppie-ren liggen vreemde voorwerpen en we laten de pups ook aan vreemde geluiden wennen. We laten onze kinderen zoveel mogelijk bij de pups zodat ze ook aan kinderen gewend zijn. In feite laten wij de pups bij ons in een beschermde omgeving aan de buitenwereld wennen. Wat wij niet doen is dat wij de pups gek maken op een zakje (u kent ze wel: de werkhonden pups die met een heel nest samen aan een zakje hangen. Ziet wel leuk uit trouwens maar heeft 0,0 waarde want dat is normaal dat pups dat doen). In onze optiek is het belangrijker dat de pup een goede socialisatie en habituatie krijgt dan dat zijn driften worden aangewakkerd. Ook voor de sportpups is een goede socialisatie belangrijk. Het aanwakkeren van driften kan gerust gecontroleerd starten bij de nieuwe eigenaar maar niet in het nest.

Dit neemt niet weg dat er, nadat de pup bij ons weg is, nog veel werk aan de winkel is voor de nieuwe eigenaar. Het is heel belangrijk dat de eerste maanden de nieuwe pup naar zoveel mogelijk vreemde plaatsen gaat. Ook voordat de pup volledig is geënt (normaal gesproken krijgt een pup met 12 weken zijn laatste enting). Het is wel verstandig om, totdat de pup volledig is geënt, hondentoiletten e.d. te mijden. Dit is toch een mogelijke verzamelplaats van ziekte kiemen en daar heeft de pup misschien nog niet genoeg weerstand voor. Kortom laat de pup zoveel mogelijk zien maar gebruik wel je verstand. Door in het begin extra tijd te investeren in de nieuwe pup krijgt deze pup een heel goede basis.

Hieronder staat een collectie van puppie foto's van verschillende nesten waarin je een beeld kunt krijgen wat we allemaal doen met de pups. Tevens staan onderaan ook nog een paar video's van gewennings activiteiten.

View the embedded image gallery online at:
https://arrackshome.nl/pups/socialisatie#sigProIdc86f73cf13

Puppy clips: